Stress fører til flere rystelser hos Parkinsons pasienter

0 Comments

Studien undersøkte 33 pasienter med Parkinsons sykdom i en MR-skanner. Under noen av MR-skanningene fikk fagene lov til å hvile, mens de fikk en stressfremkallende oppgave i den andre delen. De måtte gjøre beregninger raskt, og ved å måle elevens diameter og hjertefrekvens, kunne graden av stress bestemmes nøyaktig. Et akselerometer på armen sporet skjelvene.

At denne stressende oppgaven utløste flere rystelser var ingen overraskelse; mange pasienter opplever også at situasjoner der de blir stresset fører til flere rystelser. For eksempel kan en middag i en restaurant hvor folk ser etter dem av bekymring være stressende og gjøre ristingen verre.

Mer stress betyr flere rystelser
Men fordi fagene var i en MR-skanner, kan hjerneaktivitet også måles ved hjelp av en funksjonell MR. Denne aktiviteten viste at hjernenettverkene som regulerer stress begynte å gjøre sterkere forbindelser til nettverkene som er ansvarlige for skjelvene under beregningene.

Denne koblingen mellom hjernenettverkene går hovedsakelig gjennom thalamus. Resultatene viser til og med at graden av stress, målt med elevdiameteren, og graden av styrking av disse tremornettverkene er proporsjonale: jo mer stress, desto sterkere øker økningen i skjelvinger.

Stress i tider med corona
To av forfatterne av papiret i Brain, Rick Helmich og Bas Bloem, skrev også en artikkel i Journal of Parkinsons sykdom noen uker tidligere, og advarte om effekten av koronakrisen på Parkinsons pasienter. De hevder at Parkinsons pasienter ikke bare er mer sårbare når de får Covid-19, men også i fare for å oppleve ekstra stress i løpet av denne tiden, delvis på grunn av de «sosiale distancing» tiltakene.

Gitt resultatene av studien, er det en risiko for at de nå også er mer påvirket av skjelvinger, samt andre stressrelaterte symptomer som angst og depresjon. For å bekrefte dette begynte forfatterne en studie av flere hundre Parkinsons pasienter som så på opplevelsen av symptomer under koronakrisen.

Positive aspekter ved koronarkrise for pasienter
Ifølge Bloem og Helmich har koronakrisen også en fordel: bruk av digitale midler for å hjelpe pasienter kan få fart. Ikke bare kan rådføre seg med legen via en videoforbindelse, men også for eksempel stimulere og veilede fysisk aktivitet. I møte med ekstra stress, online mindfulness kan også være et alternativ. Helmich og Bloem forbereder også en undersøkelse for dette.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *