Nesten 9000 flere dødsfall enn gjennomsnittet i de første ni ukene corona

0 Comments

For forrige uke er antall avdøde anslått til mer enn 3000. Anslaget er basert på antall nekrologer mottatt av CBS så langt for uke 19. Som et resultat er dødeligheten fortsatt over nivået på det som normalt ville være i denne perioden. Justert for sesongen, anslagsvis 100 færre mennesker ville ha dødd i uke 19 hvis det ikke hadde vært en corona epidemi.

Innen 2020 vil i gjennomsnitt 3134 personer per uke dø til uke 10 (til 8. mars). Etter det økte dødeligheten, med en topp på 5078 dødsfall i uke 14. I alt 5522 avdøde Covid-19 pasienter ble rapportert til RIVM i uke 11 til 19 (torsdag 14. mai 2020).

Ingen forskjeller i overdødelighet mellom høye og lave inntekter
Det ble ikke funnet noen klare forskjeller i overdødelighet etter husholdningenes inntekt og formuesnivå mellom 9. Folk ble rammet i omtrent like stor grad uavhengig av inntekt og velstand. I de to første ukene av koronaepidemien var det imidlertid en forskjell, og de mest velstående menneskene var relativt mer berørt. I de senere ukene ble dødeligheten økt likt blant alle inntektsgrupper.

Dødelighet høyere hos personer med migrasjonsbakgrunn
Relativ overdødelighet i de første seks ukene av koronaepidemien var høyere blant innbyggere med migrasjonsbakgrunn enn blant innbyggere med nederlandsk bakgrunn. Generelt var imidlertid antall avdøde personer med migrasjonsbakgrunn liten. Av den totale overdødeligheten i uke 11 til 16 hadde 14 prosent av avdøde en migrasjonsbakgrunn.

Dødelighet i alle aldersgrupper er nå nesten tilbake til normalt nivå
Antall avdøde i uke 19 er fortsatt like over det som er normalt for denne tiden av året for alle aldersgrupper. Det er anslått at i uke 19 mer enn 1700 mennesker i alderen 80 eller over døde, mer enn 900 personer i alderen 65 til 80 og nesten 400 personer under 65 år.

I uke 11 til uke 19 var dødeligheten spesielt høyere hos personer i alderen 65 år eller eldre. Den relative overdøden i denne aldersgruppen ble anslått til 34 prosent. I gruppen personer under 65 år er relativ overdødelighet anslått til 16 prosent. I aldersgruppen 65 til 80 år er det fortsatt synlig å ha det meste av overdødeligheten.

I løpet av de første seks ukene var dødeligheten blant menn hovedsakelig økt. Den relative overdøden er anslått til 36 prosent for menn og 27 prosent for kvinner. For både menn og kvinner er dødeligheten i uke 19 fortsatt bare høyere enn normalt på denne tiden av året. Det er anslått at litt over 1450 menn og 1550 kvinner døde i uke 19.

Limburg og Nord-Brabant mest berørt
Den estimerte overdøden i løpet av de første ni ukene av koronaepidemien var høyest i Limburg (58 prosent flere dødsfall enn forventet), etterfulgt av Nord-Brabant (55 prosent). I Gelderland, Overijssel, Nord-Holland, Utrecht og Sør-Holland var dødeligheten mellom 25 og 20 prosent høyere enn forventet. I de andre provinsene var dødeligheten 15 prosent eller mindre økt. I Groningen var det ingen overdødelighet.

I uke 19, i nesten alle provinser, er antall avdøde på det nivået som normalt gis årstiden.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *