Kurs for eldre for å holde hjernen i form nå gå online

0 Comments

Nå som koronaviruset har vært med oss i lang tid, må studier som dette tilpasse seg. UMCG forsker Saskia Nijmeijer av LangCog studien: «Normalt er det en hyggelig leksjon annenhver uke i Groningen hvor alle deltakerne kommer sammen for å øve og lære sammen. Dessverre kan ikke disse gruppeleksjonene finne sted nå fordi alle bør være hjemme så mye som mulig. I tillegg jobber vi også med en risikogruppe, så vi må være ekstra forsiktige.»

Kursene kan nå gjøres helt online. På grunn av et nettbasert undervisningsmiljø som kan praktiseres hver dag, og et online undervisningsøyeblikk, er kursene helt koronarsikre. Målingene som er utført for studien før og etter kurset finner også sted på nettet, via videosamtaler.

Alle eldre i Nederland kan delta i kursene

Fordi det ikke lenger er behov for å reise til forskningsstedet, kan nå alle i Nederland delta. Forskerne leter nå etter deltakere som ønsker å delta i et online engelsk- eller gitarkurs. Nettkursene starter i slutten av juni og varer til slutten av september (tre måneder). Deltakerne kan ikke velge hvilket kurs de deltar i, de trekkes inn til ett av de to kursene.

Nijmeijer: «Vi leter etter folk mellom 65 og 85 år som ikke er så flinke til å snakke og forstå engelsk og ikke flytende i språket annet enn å snakke eller forstå nederlandsk. De bør også ha liten eller ingen erfaring med å spille et musikkinstrument og selvfølgelig ha tid til å ta kurset.»

Stimulerende hjerne påvirker sinnet evne
I Nederland og utover er det flere og flere eldre mennesker, og folk blir også eldre. Hos mange eldre mennesker er dette før eller senere ledsaget av minneproblemer. På dette tidspunktet er det ingen medisiner eller behandlinger for å forhindre eller rette opp hukommelsessymptomer. Det er synd, fordi minneklager, i tillegg til å være veldig irriterende, kan være en risikofaktor for å utvikle humørklager og for fremtidig forverring i tenkning.

«Fra tidligere studier vet vi at å snakke flere språk, spille et musikkinstrument og artisteri kan være beskyttende for lidelser som påvirker tenkning, for eksempel demens. Vi vet også nå at hvis du fortsetter å stimulere hjernen din ved å lære nye ferdigheter, kan dette påvirke din tenkning» sier forsker Saskia Nijmeijer.

Effektivitetskurs
Forskerne ved UMCG og Universitetet i Groningen sammenligne funksjonen av hjernen og evnen til å tilpasse atferd og tanker til nye, skiftende eller uventede hendelser. For eksempel håper de å finne ledetråder om effektiviteten av slike kurs i sunn aldring og deres kliniske anvendelse.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *