Grapperhaus moderniserer seksuell grenseoverskridende atferdslovgivning

0 Comments

Ofre for seksuelt krenkende atferd vil snart kunne rapportere i flere situasjoner. Politiet og påtalemyndigheten vil ha større muligheter til å handle med lovforslaget.

Grapperhaus: «Seksuell grenseoverskridende atferd er for vanlig og har ofte påtrengende og langvarige konsekvenser. Folk føler seg utrygge, såret eller ydmyket. Sex må være frivillig og tilsvarende; som er den sosiale normen.»

Dette er atferd som er sterkere avvist i samfunnet enn før, og som oppfattes som skadelig og straffende. Derfor er det ifølge ministeren nødvendig å avklare hva som kan og ikke kan gjøres.

Online seksuelle misgjerninger like straffbart
På grunn av økt bruk av Internett, sosiale medier og smarttelefoner, er det mer online seksuell kontakt. Dette gjør det mulig å begå seksualforbrytelser eksternt. Utgangspunktet i den nye loven er at seksuell grenseovergang på nettet er like straffende som offline.

Beskytte barn fra (online) seksuelle overgrep, sex chatting straffes
Spesielt barn er sårbare for seksuelle overgrep på nettet. De har en smarttelefon i en stadig yngre alder og er lettere tilgjengelig for folk som ønsker skade. Grapperhaus ønsker å bedre beskytte barn mot seksuelle overgrep. Det som er nytt er at sexchatting er eksplisitt kriminalisert. Hvis systematisk kommunikasjon med barn på en seksuell måte er skadelig for deres utvikling. Sexchatting vil møte opp til to års fengsel.

Sexting blant unge mennesker
Å ta seg tid betyr også å ta hensyn til eksisterende syn på normal seksuell atferd hos unge mennesker. Derfor fastsetter den nye loven at sexting – utveksling av hjemmelagde seksuelle bilder blant unge mennesker – ikke straffes i en lik situasjon mellom jevnaldrende, og hvis opptakene er ment utelukkende for privat bruk.

Sexting er i dag sett på som et eksperiment som også kan være en del av den seksuelle utviklingen av unge mennesker. Nå er det fortsatt underlagt den kriminelle bestemmelsen av barnepornografi. Videre inkluderer det foreløpige utkastet det faktum at normal, tilsvarende, seksuell bevegelse mellom unge mennesker i alderen 12 til 16 år ikke er straffbar.

Ufrivillig sex
En viktig forlengelse er kriminalisering av sex mot vilje. Snart vil du bli straffet hvis du vet, eller på grunnlag av fakta og omstendigheter bør vite at de seksuelle handlingene er mot viljen til den andre. Når noen tydelig sier nei eller gjør holde bevegelser, vet du at det er mot vilje. Et «nei» er et nei. Nei «nei», betyr ikke bare ja. Hvis den andre personen ikke snakker ut klart, må du først sjekke om de vil ha seksuell kontakt. Hvis du ikke gjør det, risikerer du straff.

Voldtekt
Minister Grapperhaus utvider også kriminaliseringen av voldtekt. Det skjer at et mannlig offer blir tvunget av utpressing til seksuell penetrasjon av gjerningsmannens kropp. Det er fortsatt sett på som seksuelle overgrep, men det kommer til å bli voldtekt. Dette kan gjøres likt for mannlige og kvinnelige ofre for seksuell vold. Den nye kriminaliseringen inkluderer også gjerningsmannen som tvinger offeret til å gå inn i sin egen kropp eller en tredjepart seksuelt.

Seksuell trakassering
Seksuell trakassering kan også straffes. Seksuelt trakasserende atferd gjør at mange føler seg utrygge. For eksempel kan en kvinne unngå visse gater, eller skifte klær, bare for å hindre henne i å høre seksuelle hentydninger på gaten eller bli berørt uomtvistelig eller uønsket seksuelt.

På nettet, for eksempel på sosiale medier eller chat-nettsteder, blir seksuelle kommentarer gjort på sosiale medier eller chattesider. De har ofte stor innvirkning på folks følelse av sikkerhet eller verdighet. Dette er hva Grapperhaus ønsker å gjøre.

Høyere straff for seksuallovbrudd
I tillegg til nye straffbare forhold økes også straffen for en rekke seksuallovbrudd. For eksempel seksuelle handlinger med et barn under 12 år. For dette går fengselsstraffen til maksimalt femten år. Hvis barnet er mellom 12 og 16 år, vil fengselsstraffen være maksimalt 12 år. Andre sårbare og forsvarsløse mennesker er også bedre beskyttet mot seksuelle overgrep. For eksempel, noen som er i en daze etter bruk av narkotika eller alkohol. I så fall vil den maksimale fengselsstraffen også økes til 12 år.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *