FNV: Mange omsorgsansatte jobber fortsatt ubeskyttet

0 Comments

FNV Vice-President Kitty Jong: «Det er uhørt at omsorgspersonell fortsatt må jobbe uten verneutstyr og dermed risikere koronarforurensning. Arbeidsgivere gjemmer seg bak rivms fortsatt uklare retningslinjer. Minister Van Rijn må oppfylle sin forpliktelse til et direktiv som sikrer sikkerhet for enhver omsorgsarbeider. Hver tapte dag er det en for mange. Jeg kommer til å insistere på det igjen når jeg har administrativ konsultasjon med ham på tirsdag.»

Ingen forebyggende bruk av verneutstyr
Undersøkelsens svar viser at det på sykehus hovedsakelig er sykepleiere i uforurensede avdelinger, hvor de ikke kan lagre en og en halv meter til sine pasienter. Så en ansatt sier: «Jeg lager hjerteekko. Pasientens ansikt er 50 cm av ansiktet mitt, og jeg må blåse dem i ansiktet. I mellomtiden har jeg hostet mye i ansiktet mitt. Pre-triage er ikke vanntett.»

Ansatte i hjemmesykepleie og fødselsomsorg sier at de ofte bare mottar masker fra arbeidsgiveren når det er mistanke om korona i klienten der de kommer hjem og derfor ikke når den ansatte ber om det. Foreningen for fødselsomsorg sa sist torsdag i en konsultasjon med fagforeningene at de ikke ville gjøre materiale tilgjengelig forebyggende, så lenge direktivet ennå ikke er offisielt.

Regler for verneutstyr varierer sterkt fra arbeidsgiver til arbeidsgiver
På sykehjem ser reglene ut til å være svært variable for hver arbeidsgiver. Mens i ett sykehjem alle ansatte og corona mistenkte pasienter får alt beskyttelsesmateriale de anser nødvendig, arbeidere i et annet sykehjem må selv suspendere, kjøpe hansker og munncaps.

Young: «Og det er nettopp derfor FNV ønsker at avtalen av 7. mai skal gjennomføres i et direktiv: ansattes rett til å motta personlig beskyttelsesmateriale, uten ytterligere vurdering av arbeidsgiveren. Og det gjelder for alle omsorgsarbeidere. Enten de jobber i uføreomsorg, ungdomspleie eller hjemmepleie. Kostnadene refunderes av regjeringen, så det er ingen grunn til ikke å gjøre det.

Økonomisk styrking for helsepersonell
I tillegg vil FNV også øke forståelsen av mennesker i helsevesenet på tirsdag. «Vi tenker på en engangsbonus på kort sikt, men også bedre lønns- og arbeidsvilkår på lengre sikt. Dette er nødvendig for å tiltrekke seg flere ansatte. I mellomtiden hører vi flere og flere signaler fra helseinstitusjoner som forventer økonomiske mangler. De er nå i milliarder, og det underskuddet bør ikke brukes på noen måte for å frata helsepersonellet den økonomiske forståelsen som skyldes dem, sier Jong.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *