Barneombudet: La sårbare ungdommer gå tilbake til skolen tidligere

0 Comments

Fra 11. mai vil grunnskoleelever kunne gå tilbake til skolen. For high school-elever kan dette bare gjøres fra 1. Det tar for lang tid, ifølge barneombud Margrite Kalverboer.

Unge mennesker trenger sosialt miljø for identitetsutvikling
For ungdom er det sosiale miljøet, utenfor sin egen familie, viktig for utviklingen av identitet. Barneombudet mener det kan ha vært en bedre idé å la grunnskoleelever komme tilbake til skolen senere og prioritere unge mennesker: «Men de må være hjemme i flere uker, når de gradvis må bryte seg bort fra foreldrene sine.»

Tusenvis av unge mennesker ut av bildet
Det er også nå tusenvis av unge mennesker som det ikke er noen kontakt med. For denne sårbare gruppen tar nedstengningen for lang tid. Kalverboer: «For eksempel fordi foreldre har en utviklingshemming, er det ingen god datamaskin på grunn av mangel på penger og lekser blir vanskelig eller umulig, eller fordi det er usikkert hjemme. Unge mennesker som allerede sliter på grunn av dette lider ekstra fra lockdown.»

Spørreskjema om barns rettigheter
For to uker siden sirkulerte Barneombudet et spørreskjema om barns rettigheter. Sårbare unge mennesker har større sannsynlighet for å ha psykiske helseproblemer enn ikke-sårbare unge mennesker, og det er mer kamp hjemme enn for nedstengningen. Dette vises av de første resultatene.

Ring: «de mest sårbare high school-elevene kommer tilbake til skolen så snart som mulig»
Kalverboer: «Det er derfor jeg oppfordrer skoler og kommuner til å bringe de mest sårbare videregående elevene tilbake til skolen så snart som mulig. Jeg ber statsråd Slob klage og støtte kommunene og skolene. Koronatiden bør ikke permanent påvirke skolekarrierene til disse unge menneskene og deres perspektiv mot voksenlivet.»

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *